Biztonság

Hol igen?

Az egyik legegyszerűbb dolog amit megtehetsz a saját és mások biztonságáért, hogy ott biciklizel, ahol számítanak rád, azaz ahol a KRESZ szerint szabad. Figyeld a táblákat mielőtt behajtasz valahova!

Kerékpárúton

Kerékpársávban

Nyitott kerékpársávban

Kerékpárok által is használható buszsávban

Gyalog- és Kerékpárúton

Gyalogos-kerékpáros zónában

Kerékpáros nyomon

KÉTIRÁNYÚ KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS SZÁMÁRA MEGNYITOTT EGYIRÁNYÚ UTCÁBAN

Hol nem?

Ne tekerj járdán! Ha 12 évnél fiatalabb vagy, főúton nem bicajozhatsz, így ebben az esetben a járdát is használhatod. Kivételes esetben, amikor az úttest alkalmatlan kerékpározásra a gyalogosok zavarása nélkül szintén hajthatsz a járdán, autópályára és autóútra azonban semmi esetben sem hajthatsz fel

Gyalogúton

Gyalogúton

Ahol behajtani tilos

Ahol behajtani tilos

Ahol behajtani tilos

Buszsávban

Járdán

Kivéve

Ha ilyen kiegészítő táblát látsz, akkor rád nem vonatkozik a tábla szabálya.

A figyelem

Ez talán a legjobb kulcsszó a biztonságos közlekedéshez. A FIGYELEM

Másokra

A közlekedés biztonsága közös érdek. Tartsd be a szabályokat, mert csak így számíthatsz rá, hogy mások is szabályszerűek lesznek veled. A zavartalan közlekedéshez szükséges, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben. Manőverek végrehajtása előtt, mindig keresd meg a szemkontaktust a többi közlekedési partnerrel. Ez a legegyszerűbb és legbiztosabb módja annak, hogy nyugtázd: tudnak rólad.

Magadra

A közlekedési szabályok betartásán túl tegyél meg mindent, amivel még biztonságosabbá teheted a bringás utad. A kerékpárod biztonságos és szabályszerű felszerelése alapvető fontosságú, de emellett fel kell készülnöd rá, hogy a nagyobb járművekkel – autókkal, teherautókkal- közlekedők nem minden esetben látnak ki megfelelően. Sok esetben biztonságosabb, ha nem szorosan az út jobb széléhez húzódva tekersz, sőt itt gyakoriak az úthibák és a kiálló csatornafedelek is, amelyek balesetveszélyesek. Amikor az út szélén autók parkolnak különösen ajánlott egy kicsit a sáv közepe felé húzódni, nehogy váratlanul kinyíló ajtónak rohanj. Természetesen, amikor csak lehet használd a kerékpárosok számára kijelölt utat!

  • Ha kikerülsz vagy előzöl, nézz hátra és jelezd irányváltoztatási szándékod a karoddal!
  • Lehetőség szerint ne telefonálj és ne használj fülhallgatót, hiszen a hangok is sokat segítenek a közlekedésben.
  • Ha becsúszik egy sör a kerékpározás előtt, alapvetően nem tragédia, de figyelj rá, hogy csak közlekedésre alkalmas állapotban szállj nyeregbe. Ilyenkor tekerj lassabban és a szokásosnál is körültekintőbben.
  • Ne tekerj elengedett kormánnyal és ne sétáltass állatot bicajjal. Amellett, hogy veszélyes, még tilos is!
  • A bukósisak használata csak lakott területen kívül, 40 km/h feletti sebesség esetén kötelező, azonban sportoláshoz mindenképp ajánlott.

KERÜLD A RIZIKÓS HELYZETEKET!

Gazfickók

Ők nem jó fejek, eltüntetik a bringádat.

Így védekezz ellenük:

  • Bármilyen rövid időre is hagyod őrizetlenül a bringát, mindig zárd le!
  • Mindig győződj meg róla, hogy legalább az egyik kereket és a vázat is lezárod!
  • Figyelj oda, hova zárod a bringát. Ne fához, ne elmozdítható, “lötyögős” oszlophoz zárd, mert ezek nem feltétlenül ellenségei egy-egy jól felkészült tolvajnak.
  • A tárgy, amihez odazárod, mindig legyen legalább olyan erős, mint a lakat.
  • Nagy forgalmú, frekventált városi helyszíneken érdemes hagyni a kerékpárt, hiszen itt kisebb eséllyel vetnek szemet rá. Legjobb, ha olyan helyet választunk, amire magunk is rálátunk, vagy ezt rábízzuk egy térfigyelő kamerára.

BLOG