Bár a kerékpár feltalálásakor csak egy praktikus, városi közlekedésben hatékony, emberi erővel működő eszközt szerettek volna készíteni, ez olyan jól sikerült, hogy a kerékpár nem csak töretlen népszerűségnek örvend azóta is, de különösen felértékelődött a 21. században dominánssá váló környezeti, fenntarthatósági szempontok szerint is.

A kerékpározás környezeti károkozása ugyanis rendkívül csekély, lényegében véget is ér a kerékpár legyártásával, hiszen azt követően már csupán néhány kicserélt alkatrészt vagy gumibelsőt írhatnánk fel erre a képzeletbeli “számlára”. Időközben az is kiderült, hogy nem csak a környezetet kíméli, de a városi közlekedésben is az egyik leghatékonyabb eszköz. A városi körülmények között, jellemzően 5 km-nél rövidebb távolságok megtételében gyorsasága az autóéval vetekszik, helyigénye viszont – ami a dugók szempontjából elsődleges fontosságú – töredéke csupán a gépjárművek helyfoglalásának.

A kerékpározás és a természeti környezet barátságos kapcsolatát szeretné hangsúlyozni az a 15 db egyedi tervezésű kerékpártároló is, ami Szeged Város Önkormányzata és az Európai Unió jóvoltából mostantól az újszegedi ligetben két helyszínen, illetve a Szeged Plázánál fogja őrizni a szegediek kerékpárjait.

Szeretnénk megköszönni neked, hogy a környezetbarát közlekedés mellett döntöttél és kerékpárral közlekedsz. Bár apróságnak tűnhet, nagyon is fontos ez, hiszen ezzel a döntéseddel nem szennyezed városunk levegőjét és nem terheled túl a közlekedési hálózatot sem.

Minden kisebb és nagyobb lépésért, amit a fenntartható jövő érdekében teszünk köszönettel tartozunk egymásnak. Ahhoz, hogy városunk 10 vagy 20 év múlva is egy boldog, fejlődő város lehessen, sok ilyen környezetbarát döntésre lesz szükség.
Az alábbi weboldalra kattinva fogadhatod köszönetnyilvánításunkat, illetve elmondhatod
mit teszel még a környezetedért ezzel inspirálva másokat.

KORNYEZETBARAT.SZEGED.HU