BLOG

Life Túra 2018.10.23

Határátkelés biciklivel

A személyi igazolványod ne felejtsd otthon 🙂

A határátkelés gondolatától sokakat összerázhat a borzongás, hiszen biztosan van mindenkinek néhány keserű határonmindjártátkelős emléke egészen a nincstöbbmobilnetemtől, a lemerülalaptopafilmközepén-en és a hányautóvanmégelőttünk-ön keresztül, akár a tükörtojásmotorháztetőn-ig.

Kerékpárral viszont arcpirítóan egyszerű a helyzet: az a kérdés csak, hogy kárörömmel, együttérzéssel vagy büszkeséggel az arcán suhan el a kerékpáros a kilométeres autósor mellett, hogy utána a személyi/útlevél átadásával egy perc alatt végezzen az átkelés szertartásával.
Kerékpárral a kiló kokain, LED TV, karton cigi csempészése sem túl praktikus, így a határellenőrzésnél sem túl valószínű, hogy kinyittatják a csomagtartót, benéznek a kesztyűtartóba vagy egyéb időigényes eljárásba kezdenek.

Szegedet nem véletlenül nevezik a Vajdaság legészakibb városának: csak néhány km-re fekszik a szerb határtől, ahol számtalan érdekesség és látnivaló van kerékpárral könnyedén megközelíthető távolságra. A Vajdaság kultúráját, csodalatos embereit és egyedülálló hangulatát valószínűleg egy szegedinek sem kell bemutatni.

Szegedhez közel három határátkelő van, de komolyabb fizikumúaknak az Ásotthalmi kishatár is jó átkelőpont lehet (Szabadka felé például) ráadásul Szegedről szinte végig meg is közelíthető kerékpárúton. A kishatárok általában 7-19 óra között vannak nyitva, ezt érdemes észben tartani. A röszkei nagyhatár viszont hiába van tovább nyitva, mivel az sajnos autópálya, így kerékpárral nem valószínű, hogy átengednek. A police.hu oldalán egyébként az egész határszakasz minden átkelőjének nyitvatartása látható, érdemes felpillantani nekiindulás előtt, ugyanis itt látható az is, ha valamiért mégis zárva tartana.

A Vajdaságban egyre több helyen lehet bankkártyával fizetni, de azért nem árt, ha utazás előtt váltasz dínárt is. A szerbiai úthálózat is már nagyságrendekkel jobb állapotban van, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, de azért helyenként bele lehet még futni döcögősebb útszakaszokba.

Fel