BLOG

Sport 2018.10.02

38 évesen a világ csúcsán

Alejandro Valverde történelmi világbajnoki címe

Képünkön a három éve veretlen világbajnok, Peter Sagan felmegy az eredményhirdetésen a dobogóra és személyesen akasztja Valverde nyakába az aranyat.
Fotó: twitter: uci_cycling

Alejandro Valverde 38 évesen világbajnok. 15 évvel ezelőtt állhatott fel először az országúti világbajnokság dobogójára – azóta szorgalmasan gyűjtötte az érmeket (egészen pontosan 2 ezüstöt /2003, 2005/ és 4 bronzt /2006, 2012, 2013, 2014/), de a szivárványszínű trikót nem sikerült elhódítania. Most, mintegy pályafutásának megkoronázásaként, a végjátékban lesprintelte a francia Romain Bardet-t és a kanadai Michael Woods-t. És mindenki örül a győztesnek.

Valverde mindig azon versenyzők közé tartozott, akiket az egész mezőny kedvel. Rutinja, jókedve, alázatossága sokaknak példaértékű. Hiába ő az egyik legerősebb versenyző a csapatában, mindig kész arra, hogy energiáit feláldozva másért dolgozzon, s ne ő, hanem az adott csapattárs arathasson győzelmet.
Persze nyert ő már számtalan tavaszi klasszikust, Vueltát, előkelő Tour de France helyezései is magukért beszélnek – mégis a rengeteg dobogós világbajnoki hely mellé nagyon érett már neki ez a győzelem.

Tavalyi ijesztő Tour-bukása után, amelyben térdkalácsát törte, sokan leírták már, hiszen így is kuriózum az ő korával a profi kerékpársport élmezőnyébe tartozni (ellenfelei zömével 10-15 évvel fiatalabbak nála) – egy ilyen serülés után pedig kevesen, még a fiatalok sem gyakran szoktak visszatérni a legmagasabb szintre.

Nem így Valverde. Természetesen számít az idei vb pályája is, hiszen itt már elképzelhetetlen lett volna Sagan címvédése. Mégis, egy ilyen pályán (258,5 km-en 4670 m szintkülönbség várt a mezőnyre, a pálya végén a helyenként 28%-os meredekségű Höll-el) aratott győzelmet azért sokáig fogunk még emlegetni. Győzött a rutin, az évek és az igazság!

Vai, vai, Alejandro!

Fel