BLOG

Life 2018.10.08

Biciklizni tanulás felnőtt fejjel

Ha egyszer megtanulod, nem lehet elfelejteni.

A legtöbbünk gyermekkorában akad olyan apukás emlék, amiben félve-visítva egyensúlyozunk egy seprűnyéllel megtoldott bringán. Ehhez az emlékhez nagyon közel bizonyára találni olyat is, amikor elesünk és ezért sírunk, de olyat is, amikor sikerül megérezni az egyensúlyt és rájövünk arra, mennyire jó érzés is ez. Azok közül, akik ezt  nem élték át, sokan felnőttként döntenek úgy, hogy új kihívás elé állítják magukat és felülkerekedve a félelmeiken kétkerékre pattannak . Egy kedves barátnőm, Dia, biciklitanulásra adta a fejét, én pedig biciklitanításra

Nem is tudtuk, hol kezdjük a tanulás folyamatát.  Megkérdeztem Apukámat, annak idején ő hogyan tanított engem. Rengeteg jótanáccsal látott el minket, de persze nem bíztuk a véletlenre, és a neten kezdtünk tovább kutatni oktató videók után. Találtunk is olyan tippeket, amik később nagyon hasznosnak bizonyultak. Elméletből már teljesen felkészültnek éreztük magunkat, így áttérhettünk a gyakorlatra. 

Először is megfelelő  helyszínt kellett találnunk a gyakorlásra: a füves talaj tompíthatja az esést de betonon könnyebb irányítani és egyensúlyozni végül az utóbbit választottuk. Fontos, hogy a kiszemelt betonút ne legyen forgalmas sem autósok sem gyalogosok által, széles legyen és sima felszínű. És persze az sem mindegy, hogy mit veszel fel a gyakorláshoz: védőfelszerelés, sisak térd- és könyökvédő használata ajánlott. Kényelmes ruhában, zárt cipőben érdemes biciklizni, a bővebb nadrág, hosszabb póló beleakadhat a láncba. Megtaláltuk a helyszínt, megérkeztünk a “gyakorlópályára” a következő lépés a bicikli beállítása volt. Úgy állítottam be a bicikli magasságát, hogy Dia mindkét lábát kényelmesen le tudja tenni a földre, biztosan állva a talajon. A pedált is leszereltem, mert a “rollerezésnél” gondot okozhat ha beleakad a lába, zavaró lehet és az elején nem is szükséges.

Diát megkértem, hogy tolja maga mellett a biciklit a bal oldalán állva, próbáljon megfordulni és fékezzen vele így is érezve a dinamikáját. Nagyobb sebességgel kezdte el tolni a biciklit, szinte futva lendületet gyűjtött, és megfigyelte, ha gyorsabban megy a bicikli, a lendület miatt könnyebb egyensúlyban tartani, lassulás közben veszít a lendületéből, és könnyebben oldalra dől. Eljött a nagy pillanat, végre felszállt a biciklire. Itt nagyon fontos a helyes testtartás, a megfelelő pozíció. Dia egyenként felemelte a lábát a biciklin ülve, hogy megtalálja, hova helyezze a súlypontját és kicsit hátradőlt, hogy könnyebben egyensúlyban tudjon maradni. Már el is lökte magát, és rollerezni kezdett, egyik lába a másik után, úgy, akár egy futóbiciklin. Amikor eljutottunk odáig, hogy Dia biztosan és egyenesen rollerezett, és elég lendületet vett, megkértem, emelje fel mindkét lábát behajlítva. Először rövid ideig tudta fenntartani a lábait, majd elvesztette az egyensúlyérzékét, és mielőtt eldőlt volna letámasztotta a lábait. Több gyakorlókör után Dia 10-15 másodpercig gurult egyenesen felemelt lábakkal, itt már biztosak voltunk benne, hogy kellően megtanulta egyensúlyban tartani magát, és magabiztosan ül a biciklin. Visszaszereltem a pedált, Dia ellökte magát és az egyik lábát a pedálra téve hajtani kezdte a biciklit, én pedig a jobb oldalán állva fogtam a kormányt, és mikor elindult vele együtt sétáltam, hogy könnyebben megtalálja az egyensúlyát. Már az első ilyen kísérletnél magabiztosan, egyenesen suhant az utcán. A következő feladatunk a kanyarodás megtanulása volt. Fontos, hogy első sorban ne a kormánnyal forduljunk hanem a súlypontunk megváltoztatásával irányítsuk a biciklit. Ezt a legegyszerűbb úgy gyakorolni, hogy az út bal és jobb oldalán felváltva biciklizik. Így a dőléssel fordul majd nem a kormánnyal, kevésbé veszíti el az egyensúlyát. 

Dia végtelenül boldog volt, és persze én is, hogy segíthettem neki megtanulni biciklizni. Az óra után már azt terveztük, milyen közös biciklitúrákra mennénk el, és milyen jó lesz együtt tekerni. Nem is maradt más hátra, mint megtanulni a KRESZ biciklire vonatkozó szabályait, vásárolni egy biciklit és önfeledten suhanni.

Fel