BLOG

Egészség Life 2018.10.03

Két keréken a boldogságért

Jó ha mindig úton vagy.

Az ősz beköszöntével sokan tapasztalhatják magukon, hogy levertek, kedvetlenek vagy ingerültebbek. Ilyen esetekben pozitívan hat közérzetünkre, ha minél több időt töltünk a szabadban és az aktív pihenés mellett döntünk. Jó választás a kerékpár.

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a biciklizés számtalan egészségügyi problémára kínál megoldást. Többek között csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, segít a koleszterin megfelelő szinten tartásában és nem utolsó sorban formál és erősít. Mindezek mellett a rendszeres tekerés jó hatással van az agyi tevékenységünk fejlesztésére is. Agyunk fehérállomány része felelős az idegrendszeren belüli, azaz a sejtek közötti kommunikációért, amelynek sérülése súlyos problémákhoz vezethet.
A motoros készségek fejlesztésével vagy azok gyakorlásával hozzájárulunk a fehérállományunk karbantartásához. Nem meglepő, hogy ide tartozik a kerékpározás is, ami a legtöbb esetben automatikus mozgásformának számít és segíti az idegrendszeren belüli kommunikációt. Ez a “túltanult” mozgásforma az idegsejtek közötti összeköttetések kialakítását is ösztönzi.
Minden aerob mozgásforma serkentőleg hat a hippocampusban születő neuronok termelődésére. Növeli a kognitív funkciók (az intellektuális teljesítőképességért felelős készségek) teljesítményét: a koncentrációt, az észlelést, a figyelmet, a nyelvhasználatot és a memóriát.

A boldogság kulcsa = BDNF (brain-derived neurotrophic factor) idegnövekedési faktorban rejlik. Ennek az apró vegyületnek nagyon fontos szerepe van az agy megfelelő működésének támogatásában és a sérülések utáni felépülésben. Ebből a 2015-ös tanulmányból megtudhatjuk, hogy három hónapnyi rendszeres kerékpározás jelentősen megnöveli a szervezetben megjelenő BDNF mennyiségét. Serkenti az új idegsejtek növekedését, továbbá a már meglévő agyi struktúrák tökéletesítésében, és ehhez kapcsolódóan a kognitív funkciók fejlesztésében is kiemelt szerepet játszik.
A biciklizés segíti az idegsejtek képződését, és fokozza a véráramlást az agyban, ebből kifolyólag biciklizés közben több oxigén jut az agyba, a sejtek számára hasznos anyagok kerülnek a neuronokhoz és beindul az endorfin termelés is , ami szintén jót tesz a közérzetünknek. A rendszeres, akár napi kerékpározás – megnövekedett agyi vérátáramlás eredményeképpen – olyan betegségek megelőzésében is szerepet játszhat, mint például az Alzheimer-kór.

 

Számos tanulmány alátámasztotta már, hogy a rendszeres mozgás segít megelőzni a stressz kialakulását, vagy épp csökkentheti a szorongás és depresszió tüneteit. Egy kísérletben például olyan embereket vizsgáltak, akik gyógyszeres kezelés alatt álltak, és mindössze 15 perc kerékpározás után kimutathatóan csökkent szervezetükben a stresszhormon (kortizol). A kerékpározás hatékony eszköz a levertség, a szomorúság és a szorongás ellen.

Ébredjen a szunnyadó motiváció, pattanjon mindenki a nyeregbe, és amíg lehet, élvezzük a természetet a napfény városában! A rosszkedv pedig mostantól nem kifogás, hanem a legjobb indok biciklizésre.

 

Fel