BLOG

Egészség Life 2018.11.23

Winter is coming

A lehetetlen küldetés?

Egy kis hideg miatt igazán nem kell lemondanod a kerékpározás élményéről, ha elég bátor vagy, akkor akár még szakadó hóesésben is nyeregbe ülhetsz, persze az kíván némi előzetes felkészülést.

Tulajdonképpen a téli bringázásnak is ugyanaz az előnye, mint a nyárinak. Ehhez kis pluszként járul hozzá az is, hogy a kerékpárodon senki nem fog a nyakadba tüsszenteni, legalábbis ennek a valószínűsége elég csekély. Ez a mozgásforma hozzájárul ahhoz is, hogy a téli időjárás és a kisebb járványok ne döntsenek le a lábadról, hiszen a te immunrendszered nevetve fogja kikerülni ezeket.

Az átlagember ruhatárában minden megtalálható, ami a téli bringázáshoz szükséges, tényleg nem olyan nagy kunszt ez az időszak, elhiheheted, épp csak egy kicsit hidegebb van. A biciklin legalább nem változnak a hőfokok és nem kell folyamatosan vetkőznöd/öltözködnöd, amikor pedig hóvihar és szibériai hideg éri el az országot, egyébként is érdemesebb ágyban maradni, vagy kénytelen leszel az autót vagy a tömegközlekedést választani.

Egy átlagos szegedi biciklista kevesebb, mint fél órát tölt kerékpáron, amíg elér az otthonától a munkahelyére vagy az iskolába. Javasoljuk, hogy bátran próbáld ki magad, nézzük azokat az elengedhetetlen tartozékokat, amik az enyhe téli kerékpározáshoz szükségesek:

-Télen a kerékpáron az egyik legfontosabb kiegészítő a sapka. 5°C, de különösen 0°C alatt elengedhetetlen – a fej vérellátása mindig intenzív, ebből következik, hogy télen is. Hidegben sok hőt adunk le a fejbőrön keresztül, könnyen kimelegszik és jobb ha nem egyből a hideggel érintkezik, hanem van egy védőburok a fejeden

-Kesztyű – ez az a tartozék, aminek csak a biciklin van igazán értelme –  na de nem ám a nagyi által gondosan kötött kesztyű, mert az bizony sajnos nem megfelelő erre a célra, hiszen könnyen átfúj rajta a szél. Célszerűbb egy kényelmes, meleg, sűrűn szőtt modellt választani.

-A kerékpáros talán legnagyobb és egyetlen ellensége a szél, ezért a sima farmer sem a legelőnyösebb. Hiszen a tapadós ruhadarabok rásimulnak a bőrödre és nem alakul ki a szigetelő levegőréteg a bőröd és a nadrág között, ami felfoghatná a hideget.

-Sárvédő nélkül lehet, de sajnos nem érdemes, gondolj bele!

 

Aranyszabály: a biciklizéshez nagyjából egy réteggel kevesebb ruha kell, mint gyalogláshoz. Vagyis, ha amúgy két pulcsit vennél a kabát alá, bringázáshoz valószínűleg elég lesz egy is.

Ha ezeket betartod akkor egészen biztos, hogy épségben, megfázások nélkül túléled a kicsit fehérebb/szürkés időszakot. A nagy téli hideg ellen pedig komolyabb felszerelésekre lesz szükséged.

 

Fel